fredag 21 november 2008

Vad representerar egentligen sydstatsflaggan?

Under första halvan av 1860-talet utspelade sig amerikanska inbördeskriget i USA, som en följd av att staterna i söder bröt sig ur unionen och bildade en egen nation. Under några år fanns det alltså två olika nationer inom det som idag är USA: de förenta staterna och de konfedererade staterna. Det som skilde dessa bägge åt var framförallt frågan om slaveriet. Sydstaterna ville behålla det slaverisystem som just hade avskaffats i USA. Det var därför de bröt sig lösa och det är även därför man måste fördöma allt som sydstaterna stod för och representerade. Det som framförallt gör sig påmint idag är bruket av de tidigare sydstaternas flagga, som man kan se här och där och som verkar behandlas som om det vore en acceptabel symbol.

Det är viktigt att komma ihåg vad sydstaterna egentligen var, vad de stod för och vad därmed sydstaternas tidigare flagga står för och representerar. Folk i allmänhet verkar inte förstå sig på det, eftersom de använder denna flagga helt utan att reflektera, helt utan skam i kroppen.

Sydstaterna formerade sig som nation och drog igång ett anfallskrig mot staterna i norr eftersom de ville återinföra slaveriet där. Detta var upprinnelsen till det amerikanska inbördeskriget. Sydstaternas ekonomi byggde på produktion av kaffe, bomull, tobak m.m., dvs. sådana produkter som odlas på stora plantage. För att få gratis arbetskraft hade man slavar som gjorde arbetet. När sydstaterna angrep och försökte erövra även staterna i norr slog dessa tillbaka och kriget var igång.

Kyrkan hade ett stort inflytande i sydstaterna och hävdade att det var onaturligt att betrakta situationen som så att svarta och vita hade samma värde och att därigenom slaveriet var försvarligt och någonting som man var tvungna att upprätthålla. Man ansåg att det var en nödvändighet att separera svarta och vita och att detta skulle bli en omöjlighet om slaveriet avskaffades och alla fick samma rättigheter.

Sydstaterna förlorade till sist kriget och absorberades av USA, men grupper som Ku Klux Klan fortsatte att använda sydstaternas gamla flagga. Nu för tiden kan man se den till salu på marknader och sådant i Sverige och förmodligen även i stora delar av övriga världen. Saken är den att denna flagga symboliserar rasism och slaveri. Därför bör man betrakta denna symbol som likvärdig med hakkorset, där man än ser den. Lämpligt vore även att förbjuda den, såsom fallet är med hakkorset (på offentlig plats).

En positiv symbol från denna tid i USA:s historia är däremot John Brown (1800-1859), som var en aktiv motståndare till slaveriet och ledde flera väpnande uppror mot just detta. Han har kallats för den mest kontroversiella personen i USA:s 1800-talshistoria och är ännu idag väldigt omdiskuterad. John Brown drog igång flera väpnade attacker mot slaverianhängare i USA under 1850-talet. Han hängdes för ”förräderi” 1859 och dog därmed martyrdöden och har hyllats som en hjälte sen dess.

1 kommentar:

Anonym sa...

du menar att dom som innehar en sydstatsflagga har ingen skam i kroppen. har jag uppfattat detta rätt.inbördeskriget i amerika handlade om mycket mer än om slaveriet. läs på. finns mycket att läsa om vad det handlar om varför det blev krig mellan syd och nord.
mvh general lee