lördag 22 november 2008

Original Gangsters, ett drogpolitiskt föredöme?

Ett stort problem i vårt samhälle idag är att många människor har ett självdestruktivt och skadligt beteende. Det finns folk i vår värld som tar droger. Sedan finns det även dem som kämpar emot det och det behövs fler sådana. Här i Sverige har vi framförallt en grupp som kämpar mot droger på ett effektivt sätt. Den traditionella nykterhetsrörelsen är förvisso drogmotståndare, men de verkar inte kunna genomföra någonting beständigt i praktiken. Det lyckas däremot Original Gangsters med och därför ska vi nu se över deras exempel litegrann.

En av OG:s interna regler lyder som följer:

”Varken provmedlemmar eller fullvärdiga medlemmar får ta narkotika. Alla ska kunna komma ut efter ett som urinprov visar sig negativt. Den medlem vars prov visar sig vara positivt kommer att straffas med böter. 1: 50 000 KR, 2: 100 000 KR, 3: 200 000 KR och automatisk uteslutning från O.G.”


Detta är en mycket föredömlig regel för en organisation. Den som vet vad OG är för några vet att de har kraft bakom sina regler. Detta verkar inte den traditionella nykterhetsrörelsen ha och detta är en viktig skillnad dem emellan. Nykterhetsrörelsen står helt handlingsförlamad inför drogproblemet. De gör i stort sett ingenting annat än att säga åt folk att inte ta droger. OG:s budskap kan man däremot tolka som så att: ”Om du tar droger, då jävlar händer det saker.”

Vi kan se hur OG gör någonting i praktiken, medan grupper som IOGT bara gör saker i teorin. Det räcker inte med att bara vara drogmotståndare. Man måste kämpa emot drogerna i praktiken också. Det gör OG och därför är de ett föredöme i kampen, ett drogpolitiskt föredöme.

Grundare och ledare för OG är Denho Acar och när han blev frigiven efter ett långt fängelsestraff sommaren 2007 skrev Dagens Nyheter en lång artikel om det och om festen som medlemmarna höll för att fira hans frigivning. Man kan läsa bland annat följande i DN:s artikel om saken:

”Festens huvudperson är omsvärmad av människor som önskar honom välkommen ut i frihet med kramar, kindpussar och handslag. Denho Acar skålar flitigt, men dricker själv måttligt. Han röker inte heller, snusar inte och tar inga droger. Hans kropp är extremt vältränad. När Kriminalvården för några år sedan tog bort de fria vikterna på anstalterna fortsatte han att hålla sig i trim med en boxboll.”
- Dagens Nyheter, 2007-08-18[1]

Naturligtvis är det så att det är Denho Acar är upphovsmannen till organisationens positiva drogpolitik. Vi kan se hur han personligen gestaltar väldigt fina levnadsvanor, vanor som leder till en mycket god hälsa och som skulle vara nyttiga att sprida till så många människor som möjligt.

Det är viktigt att ungdomarna idag har människor med positiva levnadsideal att se upp till. Denho Acar lever på ett hälsosamt sätt och om bara alla vore som honom så skulle många hälsobekymmer försvinna. Om alla bara levde på ett sätt som inte var destruktivt och skadligt för den egna hälsan så skulle mycket vara vunnet. Bravo, Denho Acar! Vi lovordar dina ideal, du är ett föredöme i kampen, den hänsynslösa kampen mot alkohol och droger. Enda sättet för oss att besegra drogliberalerna och andra flummare är om vi trappar upp kampen, trappar upp kampen som Denho Acar!


[1]http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=682389 (hämtad 081122)

2 kommentarer:

johannes jäger sa...

kamrat. du har skrivit många intressanta texter på din blogg!
Mycket uppskattat. Har du helt slutat skriva? Hoppas på fler texter från dig.

Jean Delacroix sa...

Ja, jag har slutat blogga. Mina universitetsstudier tar upp alltför mycket tid nu, så jag har inte längre särskilt mycket tid över att ägna mig åt annan form av skrivande än uppsatser och sådant.