onsdag 24 november 2010

Samernas roll i kampen

Det finns en rad olika åsikter om samerna i det svenska samhället. Vissa anser att de är förtryckta och vissa anser att de kräver oproportionerligt mycket makt och inflytande. För en socialistisk rörelse måste samernas revolutionära potential tas i beaktande. Åtminstone de norska samerna har tidigare uppvisat en sådan potential och har haft förbindelser med rörelser såsom Provisoriska IRA och ETA. Det visar att de åtminstone har stått på rätt sida politiskt, på rätt sida i klasskampen. Det måste tas fasta på och den revolutionära strävan som förhoppningsvis finns latent och ligger gryende hos den samiska befolkningen måste understödjas och väckas till liv.

Samerna kan bli en mycket viktig allierad i den revolutionära kampen och framförallt kan de bli allierade i kampen att befria den norrländska provinsen från det svenska förtrycket och de svenska marknadskrafternas intressen av att suga ut befolkningen i nationens nordligare delar ekonomiskt. Kampen för ett socialistiskt samhälle och kampen för ett Norrland fritt från sörländskt förtryck har lika stor vikt och betydelse och måste föras parallellt med varandra, för de är bägge två någonting som bör omvandlas till realitet.

Hur ska då samerna användas och hur ska den revolutionära kampen vara behjälplig av deras insatser? För någon som själv inte är same är det svårt att veta om samerna har någon form av egen nationell eller etnisk identitet och hur i så fall denna ter sig. Det viktiga är att få samerna att i första hand identifiera sig med samhällets undertrycka. Vissa samer tillhör förmodligen kapitalistklassen, men inom denna samhällsklass är sannolikt samerna underrepresenterade sett till sin andel av befolkningen i stort. Det får antas att samerna i ofantligt hög utsträckning är att betrakta som arbetarklass och tjänar därför också på arbetarklassens revolutionära strävan, kampen för att bygga ett kommunistiskt och klasslöst samhälle.

Offensiver med socialistisk agitation måste bedrivas hos den samiska befolkningen. De måste vinnas över för socialismens sak, precis som samhällets arbetande befolkning i stort. Det kan dock konstateras att samerna länge har hållits utanför de beslutande församlingarna och samhällets politiska och ekonomiska makt. Just därför har de än större intresse att delta i den revolutionära kampen. Andelen folkfiender är större hos den etniskt svenska delen av befolkningen än hos samerna och det måste givetvis samerna informeras om, genom socialistisk agitation. Förr eller senare kommer denna agitation ge frukt och samerna inse vilken politik de själva skulle tjäna mest på.

Inga kommentarer: