onsdag 25 augusti 2010

Arkivens funktion för samhället

Nu har jag nyligen tagit examen inom arkivvetenskap (kandidatexamen) och avslutat mina tre år långa studier inom detta ämne. Det är på sin plats med någon form av sammanfattning, en redovisning över den insikt jag har fått kring arkivens funktion för samhället, som resultat av mina studier. Det är nämligen så att arkiv har funnits inom den mänskliga civilisationen under många tusentals år vid det här laget. I mångt och mycket bygger stora delar av civilisationen och människans samhälle på just arkiv. Utan arkiven vore vår moderna livsstil en omöjlighet.

Det går att granska samhällen med en bristande arkivverksamhet och se vilka effekterna har blivit av detta. Ett ganska tydligt och välkänt exempel är Irak under tiden efter Saddam Husseins fall. När man efter 2003 har hållit politiska val i Irak har de som röstat fått bläck målat på sina fingertoppar. Detta har varit mycket enkelt att tvätta bort och personer har på det viset kunnat rösta flera gånger, vilket rimligen borde ha gjort ”valresultaten” helt ogiltiga, även om så inte blev fallet. Det väsentliga när det gäller detta är den bristande arkiveringen och dokumentationen. I ett väldokumenterat samhälle jämförs de röstande mot olika former av folkbokföring och man behöver inte ”bocka av” de röstande genom att måla bläck över deras fingertoppar, vilket blir resultatet när man inte ens kan fastställa identiteten på de röstande, utan helt enkelt låter alla som ser röstberättigade ut att få lägga sin röst och sen försöker spärra av möjligheten för dessa att rösta ytterligare gånger enbart med den simpla metoden att märka dem med färg som det inte alls finns några svårigheter med att avlägsna.

Egentligen behövs inte fler exempel än valsystemet i krigstidens Irak (2003 och framåt) nämnas för att visa på arkivens funktion för samhället. Utan arkiv finns ingen civilisation. Med bristande arkivering finns det bristande civilisation. Graden av arkivering och dokumentation ligger i direkt relation till graden av civilisation. Det marxistiska samhället måste vara ett högciviliserat sådant. Därför måste marxismen bygga upp den starkaste arkiveringen och dokumentationen som mänskligheten kan klara av. Det är en viktig nyckel till det ideala samhället.

Inga kommentarer: