fredag 2 oktober 2009

USA:s historiska grund och stagnation

Vid tiden för den amerikanska revolutionen var den del av världen som strax skulle komma att bli nationen USA förmodligen det mest radikala och progressiva samhället i världen. De föregick den franska revolutionen med ungefär 15 år och var alltså på sätt och vis en föregångare för denna. Värt att komma ihåg var att den amerikanska revolutionen ägde rum under andra halvan av 1770-talet och en bit in på 1780-talet. Den amerikanska självständighetsförklaringen och den amerikanska konstitutionen kom 1776, en konstitution som då förmodligen var den mest radikala i världen. Man måste dock komma ihåg att detta var i dagsläget 233 år sedan. Vad man måste fråga sig är vad som har hänt sedan dess.

USA:s historiska utveckling har fullkomligt stagnerat. Från att ha varit den möjligen mest radikala nationen i världen är det idag en av de mest konservativa och stagnerade. De hade ett helt fantastiskt utgångsläge, men någonstans på vägen gick det snett och därför befinner sig USA idag i sin nuvarande position, som inte alls är samhälleligt gynnsam eller progressiv.

Sedan 1776 har de flesta av världens länder gått om USA i samhällelig utveckling. Det betyder att USA nu har en lång väg att gå för att komma ikapp och för att kunna få till stånd en positiv utveckling för sitt samhälle. Situationen verkar dock inte lovande, för en yttre betraktare sett. Det är möjligt att vi i Sverige får se en falsk bild av den amerikanska befolkningen när den gestaltas i media, att vi inte får se verkligheten. Den möjligheten finns, men möjligheten finns också att saker och ting verkligen är på riktigt när vi ser amerikaner uttala sig på tv, och om det nu är så, så är det mycket besynnerliga saker vi ser och något som skapar många funderingar.

Vi ser amerikaner som uttalar sig på tv och som anser att socialismen inte vore samhällsutvecklande, att statligt styre skulle vara någonting sämre än det system de har där i dagsläget, att människor där på fullaste allvar motsätter sig evolutionsteorin osv. När vi ser amerikaner uttala sig på tv framstår många märkliga ting och detta var bara några exempel. Detta är ett tydligt tecken på att det amerikanska samhället någon gång under sin utveckling hamnade på villovägar, eller kanske mer riktigt sagt: utvecklingen stannade någonstans på vägen helt plötsligt upp och började gå bakåt istället.

Vad var det då som gick fel med USA? Varför fastnade de i sin utveckling på 1700-talets nivå och fortsatte inte utvecklas med resten av världen under ytterligare 200 år? Detta är naturligtvis frågor som är ytterst svåra att svara på. Det viktigaste är heller inte att besvara dessa frågor. Det absolut viktigaste, framförallt för gemene man inom den amerikanska nationen, är att situationen förändras och att samhällsutvecklingen kommer igång igen.

Om de i USA istället för att utvecklas framåt, utvecklas bakåt, såsom att när det gäller naturvetenskapen ligga fast på den nivå som vi i Västeuropa passerade i och med Charles Darwins publicering av vetenskapliga fakta 1859 och istället fortfarande tro på det som var gängse innan Darwins forskning kunde bevisa sakernas tillstånd, då är det amerikanska samhället dödsdömt. Detta är då naturligtvis någonting som inte bara gäller frågan om naturvetenskap, utan även andra viktiga frågor. USA är ett samhälle som är efterblivet och underutvecklat på flera olika plan. Ett samhälle som har fastnat i sin utveckling kommer att gå under när övriga världen avancerar och går framåt.

USA är inte det enda samhälleligt underutvecklade landet i världen och inte det enda som har stagnerat, men faktum är att USA stagnerade långt tidigare än de flesta andra länder. Sverige hade en positiv samhällsutveckling åtminstone fram till 1920-talet, där vi däremot stannade på halva vägen mot det nästa logiska steget i en positiv och progressiv samhällsutveckling, nämligen socialismen. Sverige stannade upp i sin utveckling på 1920-talet, medan USA stannade upp kanske år 1790. Det är en mycket stor skillnad.

Under de två sista årtiondena av 1800-talet och de första två årtiondena av 1900-talet flyttade den svenska arbetarrörelsen fram sina positioner och så småningom skapades det svenska folkhemmet. Det var däremot bara halvvägs fram mot det samhälle som vore önskvärt och den mest utvecklade nivån inom tänkbar samhällsutveckling, nämligen det klasslösa samhället. Vi avancerade fram mot det klasslösa samhället genom att i viss grad vrida makten ur borgarklassens händer, men kom inte hela vägen fram till den tilltänkta destinationen.[1]

I USA var det dock inte något arbetarparti som blev landets största under början av 1900-talet, utan i USA har det varit i mångt och mycket samma politiska krafter som har styrt sedan 1700-talet. I Sverige var det under 1700-talet adelsståndet som styrde landet. USA har aldrig haft något officiellt adelsstånd, men styrdes under 1700-talet av ett representanthus och en senat, där ledamöterna har gått på elitskolor och kommer från förmögna familjer[2], medan det i Sverige finns riksdagsledamöter med arbetarbakgrund. Detta visar på en betydande skillnad. Säga vad man vill om de svenska Socialdemokraterna, men de är långt mer radikala än de två statsbärande partierna i USA, och Socialdemokraterna har även sin bakgrund inom arbetarrörelsen och var ett mycket progressivt och radikalt parti fram till splittringen 1917. Det är knappast någonting man kan säga om Republikanerna och Demokraterna i USA.

Sverige har för hundratalet år sedan haft en kampvillig arbetarrörelse som flyttade fram våra positioner och skapade ett land som är långt mer positivt än USA, även om vägen till det idealiska samhället fortfarande är milslång. Någon stark sådan rörelse fanns inte i USA. Frågan är varför. Det måste helt enkelt vara så att amerikanska människor ända sedan den amerikanska revolutionen har haft en slags mentalitet som varit mycket skadlig och nedbrytande.


[1]Naturligtvis besitter borgarna fortfarande den största makten även i Sverige, men vi har åtminstone kommit en bra bit längre fram än vad som gällde under 1700-talet.
[2]Detta är någonting som fortfarande gäller, 230 år senare, vilket verkligen bekräftar deras avstannade utveckling.

Inga kommentarer: