lördag 3 oktober 2009

Agerande mot det skånska språket

Någonting som måste åtgärdas i vårt samhälle är det skånska språket. Det går inte an att ha en sådan distinktion inom svenskan att vad som ofta betraktas som en del av den är fullkomligt obegriplig för oss övriga. Skånska kallas för en dialekt och inom svenskan finns det bättre och sämre dialekter. Det kanske kan ses som någonting naturligt, men en målsättning måste givetvis vara att förbättra språket i Sverige, att göra det mer ”serviceanpassat” eller hur det nu ska formuleras.

Ju längre norrut i landet Sverige man kommer, desto vackrare och tydligare talar befolkningen. En målsättning vore att alla talar på det viset vi kan höra i landets allra nordligaste delar. Därför måste man gå hårt åt mot det inom svenskan som är den tydligaste motsatsen till det som talas nordligast i landet, nämligen det som talas allra längst söderut.

Ibland när människor talar skånska på tv är det textning på svenska. Detta är någonting positivt och kan ses som ett tecken på att skånska faktiskt inte är en del av svenskan, utan en avart, ett språkligt missfoster. Vad som åtminstone bör ställas som ett krav är att textning på svenska ska bli obligatoriskt när människor talar skånska på tv, men hur ska man då göra med exempelvis radio, tal som inte går att texta? Det naturliga blir förstås att det införs förbud för människor att tala skånska i radio och andra offentliga rum där textning är omöjlig. Skånskan måste sättas hårt åt.

Vi bör införa ett system som gynnar dem som talar vackert och fint som i Norrbotten. Ett sådant tal måste premieras, medan sådant som låter fult och förskräckligt, såsom skånskan, måste behandlas på rakt motsatt sätt. Kanske skulle en lösning angående frågan om det skånska språket vara att så fort när skånska barn föds, skicka upp dem till Norrbotten, så att de där får tillbringa sin uppväxt helt utan skånskt inflytande och på så vis lär sig att tala trevligt och vackert. Tillämpas en sådan politik under ett antal generationer kan förhoppningsvis skånskan drivas undan och det vore mycket positivt. Det som låter vackert måste gynnas, det som låter fult måste bekämpas. Det är det enda rimliga.

Inga kommentarer: