onsdag 29 juli 2009

Det skadliga med Gay-pridefestivaler

Gayrörelsen syns ofta utåt i media i samband med sina Pridefestivaler. De flesta personer har nog åsikter av ett och annat slag både angående homosexuella och Pridefestivalerna. Nazister och högerextrema personer brukar hetsa mot de homosexuella och har ibland utfört våldsamma attacker mot personer enbart på grund av deras homosexualitet. Detta är givetvis ett förkastligt agerande och något som istället behövs i vårt samhälle är att förståelsen ökas för de homosexuella och i detta arbete är Pridefestivaler någonting som mer stjälper än hjälper.

När Pridefestivalerna visas upp i media ser man människor i konstiga utstyrslar och som beter sig ytterst märkligt och ociviliserat. Detta skapar ett slags främlingskap kring de homosexuella. Pridefestivalerna får sina deltagare att framstå som mycket märkliga. Det gäller dock inte alla Pridefestivaler, utan exempelvis den som ägde rum i Östersund 25 juli 2009 visade sig bara innehålla deltagare med vanliga och normala kläder och inte på något vis excentriska och extravaganta utstyrslar.

För att citera en talare som en gång behandlade frågan om Pride: ”Inga heterosexuella män och kvinnor går halvnakna genom stan som man gör under Gay-Pride i Stockholm.” Även om mannen i fråga som yttrade detta är en politisk motståndare, så har han rätt i just detta yttrande. Om homosexuella människor vill att samhället visar dem större förståelse, då stjälper det deras kamp att de genom Pridefestivaler beter sig på ett sätt som vanligt folk inte kan känna igen sig i och som känns främmande för människor i stort. Pride ger bara oförståelse och framställer de homosexuella som främmande och annorlunda. Det är just det man inte strävar efter.

Pride-festivaler är inget fel i sig, men när allting urartar till excentriska och extravaganta spektakel är det mycket fel. I ett sådant läge är festivalerna i fråga rent skadliga för den homosexuella rörelsen. Ett annat bekymmer är att Pridefestivalerna ofta kuppas av olika lobbyorganisationer inom näringslivet, att företag och borgerliga politiska partiet använder festivalerna för att visa upp sig. Det är någonting som är extra skadligt och skrämmer bort folk från det hela.

En uppmaning till de homosexuella är att de omstrukturerar sina marscher så att deltagarna där går runt med normala kläder och framförallt att de bär slagkraftiga plakat och skriker slagord och lanserar paroller, inte bara går där för att visa upp sig och bli uttittade. Ett sådant förfarande är bara kontraproduktivt och skadligt. Istället bör man genom festivalerna bedriva revolutionär kamp och lyfta fram klasskampen. På så vis kan man etablera att förtroende hos människor och skaffa större sympati hos vanligt folk för de homosexuellas sak.

Festivalerna bör omvandlas från bisarra spektakel till mer av politiska demonstrationståg. Det skulle kännas mycket trevligare och den obehagskänsla som många människor känner skulle nog vara som bortblåst. Vad som tilltalar arbetande män och kvinnor är revolutionära paroller, som ropar på grundläggande samhällsförändring, inte att personer går runt i bisarra kläder, i vilket syfte det nu än kan tänkas. Vad kan man egentligen få ut av att visa upp sig offentligt i en makaber klädsel? Av ett sådant förfarande kan bara komma negativa och icke-önskvärda ting.

Inga kommentarer: