onsdag 22 juli 2009

Bernard Madoff, borgarklassens skräck

29 juni 2009 dömdes Bernard Madoff till 150 års fängelse i amerikansk domstol. Han hade tidigare varit ordförande för den ledande amerikanska börsen NASDAQ och drivit ett eget företag som visade sig att inte riktigt vara som alla andra. Företaget startades 1960 och växte sig större och större under årens lopp. En del av företaget (en hedgefond) visade sig under slutet av 2008 vara ett pyramidspel, mer exakt ett så kallat ”ponziupplägg”, namngivet efter den italiensk-amerikanske storsvindlaren Charles Ponzi (1882-1949).

Madoff lurade till sig enorma summor pengar via detta pyramidspel, detta ponziupplägg. Liknande svindlerier har förekommit ett oräkneligt antal gånger i historien, i olika länder, under olika tidsperioder, med olika omfattning. Madoffs anses dock vara det allra största svindleriet, där tiotals miljarder dollar har varit i omlopp. Detta svindleri är också väldigt uppmärksammat för att Madoff har varit så högt uppsatt inom den amerikanska finansvärlden och att många förmögna människor har samarbetat med honom och satsat sina pengar hos honom.

Madoffs svindleri har slagit mot ett stort antal väldigt förmögna människor. Det är därför han är borgarklassens skräck. Olika pyramidspel har skiljt sig väldigt mycket åt under historien. Bland annat förlorade stora delar av den albanska befolkningen sina tillgångar i ett enormt pyramidspel i mitten av 1990-talet. Detta drabbade alltså många människor och människor med små tillgångar. Madoffs svindleri har dock slagit till störst del mot väldigt rika människor och inte alls mot en stor folkmassa som i det albanska fallet. Därför är Bernard Madoff, som sagt, borgarklassens skräck.

Bernard Madoff tillskansade sig själv stora rikedomar till följd av sin verksamhet och pengarna han lurade åt sig från världens rika människor möjliggjorde ett omfattande lyxliv för hans egen del, ett liv som ytterst få människor kan sätta sig in i vad det egentligen innebär, eftersom ett sådant liv är ytterst få människor förunnat. Bernard Madoff har varit en del av det kapitalistiska etablissemanget och näringslivets ledning, men han har slagit hårdare mot kapitalismen än vad han nog själv och andra kapitalister egentligen inser. Madoff var en kapitalist som saboterade för kapitalismen och därmed har han gjort en progressiv gärning. Man får hoppas att hans verksamhet har skadat människors förtroende för kapitalismen rejält och skadat kapitalismens ”anseende”, om det nu finns något sådant.

Om fler gjorde som Madoff skulle nog detta fruktansvärda samhälle snart börja bryta ihop i ännu större omfattning och den stora allmänheten inse det ohållbara i kapitalismen. Slutligen kan det också vara på sin plats att upplysa om att Madoffs verksamhet får rollen som lite av en Robin Hood-rörelse, på det viset att han gav betydande summor till välgörenhet av olika slag, pengar som han hade svindlat åt sig från storkapitalisterna. Han svindlade till sig pengar för att dels leva lyxliv, men även för att föra över till välgörenhetsorganisationer, som verkar för att förbättra sjukvården och annat. Om de kapitalister han svindlade till sig pengarna ifrån hade fått behålla dem kan man anta att de inte hade kommit någon välgörenhet till nytta, utan bara lagrats i bankvalv och ackumulerats, eller vad nu extremt förmögna människor gör med sina pengar.

2 kommentarer:

Jäger sa...

Bra text, kamrat madoff kanske kan starta en kommunistisk cell i fängelset!
Fanns det inte för något år sedan en spansk bedragare som givit bort allt han stal till välgörande ändamål?

Jean Delacroix sa...

Det vet jag inte, men om du får reda på mer om den saken kan du gärna dela med dig av informationen.