lördag 27 juni 2009

Michael Jackson in memorandum

Michael Jackson avled 25 juni 2009, 50 år gammal. De enda artister som under historien har sålt fler skivor än honom är Elvis och The Beatles. Bara detta gör honom till en speciell människa, men Jackson har naturligtvis varit betydelsefull även på andra sätt än att slå musikaliska försäljningsrekord.

Michael Jackson har framförallt flyttat fram positionerna för svarta människor, i USA i synnerhet och i övriga världen i allmänhet. Innan honom visades inte musikvideor från svarta artister på kanalen MTV, den mest betydelsefulla musikkanalen i vår värld idag, vare sig man uppskattar det eller inte. Hans framträdanden på MTV i början av 80-talet har alltså inneburit att svarta människor i Amerika har börjat exponeras i media på ett positivt sätt, vilket tyvärr inte var alltför vanligt tidigare.

Naturligtvis krävs det mycket innan den institutionaliserade rasismen i USA och övriga världen bryts ner, men Michael Jacksons livsgärning har inneburit ett steg i rätt riktning. Tack vare honom har många svarta människor slagit sig fram i musikbranschen, på ett sätt som inte var tänkbart innan.

För svarta människor har han alltså inneburit en del, men även på andra områden. Man kan naturligtvis invända mot att artister och musikstjärnor är förmögna människor och därför inte ska beundras på något sätt. Michael Jackson ska heller inte beundras, men han ska bli ihågkommen för vissa goda gärningar han har gjort. Om man jämför honom med artister inom gangstarapen är han en positiv förebild. Gangstarapparna skriver texter om hur fint det är med pengar och lyxliv. I förhållande till detta är det någonting mycket positivt när en artist som Michael Jackson ägnar sina budskap i musiken åt ekonomiskt bistånd och mot problemet med att skogarna skövlas och världen förstörs.

Sången ”We are the world” (1985) var ett genidrag, där han lyckades få ihop en gemensam inspelning med ett stort antal berömda amerikanska artister, som många människor aldrig trodde de skulle se ett samarbete mellan, för att ge inkomsterna till svältdrabbade i Etiopien. Man kan invända med att bistånd inte löser världens problem, men bistånd är ändock en lindring på världens problem.

Jackson gav även bort inkomsterna från sin Dangerous-turné (1992-93) till bistånd, pengar från 3,9 miljoner åskådare. Han satte även fokus på naturförstörelsen som bedrivs av rovgiriga kapitalister (om än han själv var en kapitalist) med ”Earth Song”, 1995. Han lämnar en enorm musikskatt efter sig och har satt ett betydelsefullt fotspår här på jorden. Naturligtvis hade han sina baksidor, men hans inverkan på samhället i positiv bemärkelse var så mycket starkare än hans märkliga sidor, så det är för det goda vi bör minnas Michael Jackson. De som inte vill minnas honom för detta kan i varje fall glädjas åt att han är död.

Inga kommentarer: