torsdag 11 september 2008

Autobahn i Sverige och svenska trafikregler

I Sverige har vi hastighetsbegränsningar som ger oss möjligheten att köra maximalt 110 km/h, och det är på motorväg. I Tyskland har man systemet med Autobahn, vilket innebär att man på vissa utvalda sträckor inte har någon hastighetsbegränsning överhuvudtaget. Faktum är att hastighetsbegränsning inte behövs på alla ställen. Det finns vägar och sträckor där hastigheten bör vara helt obegränsad även i Sverige. Det finns sträckor där det inte alls skulle skada att införa obegränsad hastighet, dvs. systemet med Autobahn. Givetvis kan inte detta system gälla överallt, utan bara på vissa platser. Ingen människa tror heller att hastigheten är totalt obegränsad överallt i Tyskland, utan bara där det lämpar sig.

Det finns ingenting som egentligen hindrar oss från att införa samma system i Sverige. Det skulle inte skada på något vis. Det som skadar är om hastigheten är alldeles för hög där människor bor och vistas. Inga människor bor på motorvägen. Det finns ingenting som skadas av att man inför obegränsad hastighet på motorvägarna. De har ju ändå en så hög hastighetsbegränsning som 110 km/h. Ingen människa skulle bli mindre skadad av en olycka där de inblandade bilarna kör 110 km/h än där de kör 150 km/h. De är bägge väldigt höga hastigheter och skadorna lär bli desamma oavsett vilken av dessa hastigheter man ligger i. Det finns alltså inte någon skadeproblematik att reflektera ingående över i detta fall. Problematiken är hastigheten och hur fort man har möjlighet att färdas och ta sig fram.

Om man bara införde obegränsad hastighet skulle folk kunna ta sig mycket snabbare mellan olika destinationer än vad som idag är möjligt. Man skulle då öppna för stora möjligheter. Det är där vikten i denna fråga ligger. Vi måste skapa nya möjligheter och öppna möjligheten att kunna förflytta sig snabbare än vad som idag är möjligt. Ett stort problem är när man är ute och kör och hela tiden måste tänka på hastighetsbegränsningar av olika slag. Istället bör man kunna köra exakt så fort man vill. Då skulle man kunna ta sig dit man vill med väldigt korta tidsmarginaler. Det skulle utveckla vårt samhälle och förbättra människors möjligheter enormt. Man skulle kunna hinna med så mycket mer och skulle aldrig behöva grämas över hur lång tid det skulle ta att åka till olika platser, så som det är i dagsläget. Man skulle heller aldrig behöva oroa sig för att bryta mot hastighetsbegränsningar som egentligen inte bör finnas, just eftersom de då inte finns.

Inga kommentarer: