söndag 13 april 2008

Angående kärleksfrågan och relationer mellan människor

Vårt samhälle idag blir bara mer och mer sexualiserat. Vart man än vänder sig se försöker kapitalet profitera på detta, kapitalisera sexualitet. Detta är ju dels en rent ekonomisk fråga. Arbetarklassen har andra politiska intressen än kapitalet rent ekonomiskt, men just denna fråga handlar om mer än bara det. Samhällets sexualisering har mängder av baksidor som är annat än enbart ekonomiska. Sexualdebuterna sjunker, sexualbrotten ökar och sexuellt överförbara sjukdomar sprider sig som en löpeld genom landet.

Visst, vi har märkt att kapitalet kan profitera på sexualitet, men inte på något tänkbart sätt jag kan komma på kan man profitera på kärlek. Däremot ger det översexualiserade samhället som resultat att många människor tycks ha fått en väldigt skev bild av relationer mellan människor. Folk har i vissa fall sex med varandra helt utan några starkare emotionella känslor inblandade. Detta leder till att människor skapar relationer mellan varandra av enbart sexuell natur och inte, som sig bör, av emotionell och kärleksfull natur.

Kapitalet tjänar på att göra oss människor djuriska och få oss att bete oss djuriskt. Detta är deras målsättning. Kapitalet förespråkar det djuriska och barbariska i denna värld. Socialismen står däremot för det mänskliga och förnuftiga. I den kapitalistiska världen kan människor ha helt djuriska relationer med varandra, vilket har visat sig, i de fall de mellanmänskliga relationerna bygger på blott och bart sexualitet. Detta är vad kapitalet vill och vad de kan profitera på, genom att på något vis locka fram djuriska sidor hos folk så att de konsumerar pornografi och andra dylika produkter.

Genom att lura i oss människor att vi är djur och att vi har någon slags inre ”sexualdrift” som driver oss, kan kapitalet pracka på oss sina sexualiserade produkter, de kan sälja sin sexualiserade värld.[1] Sex har blivit en hel industri, en industri som i ett frisk och sunt samhälle skulle vara kriminaliserad och olaglig, då den verkar helt enligt kapitalistiska och (rimligtvis) olagliga regler och normer. Sex har förlorat sitt ursprungliga syfte, ett reproduktionssyfte, och är i dagens samhälle en vara, någonting att tjäna pengar på.

Sex, som i sin primära form är till för mänsklig reproduktion, har i den kapitalistiska världen förvandlats till någon slags fritidssysselsättning och som allt annat inom ”nöje och fritid” gör kapitalet stora vinster och förvrider saker och ting från deras ursprungliga idé till att bli någonting helt annat. Vi kan ju bara se på idrott, som egentligen är till för att människor ska ha en meningsfull fritid och för att stärka vår hälsa, i det kapitalistiska samhället har blivit någonting man kan tjäna pengar på. Nu kan man däremot inte helt jämföra sex med idrott, eftersom den skeva bilden kring sex är så pass inflytelserik att den verkligen påverkar hela vårt samhälle i grunden, då det styr vår syn på relationer mellan människor.

Som sagt går det inte att profitera på kärlek, såsom jag ser det, men profiteringsmarknaden som har skapats kring sex gör att mänskligheten får en skev bild av relationer och förhållanden mellan människor. Det är väldigt oroväckande och i det långa loppet ett hot mot hela mänskligheten. Folk ägnar sig åt sex som om det vore något nöje, folk drar på sig mängder av sjukdomar på grund av detta och skapar även andra former av lidanden (känslomässiga framförallt).

Den sexuella vidlyfthet som har brett ut sig i vår del av världen (de så kallade i-länderna) har skruvat sönder vår bild av förhållanden mellan människor och har lett till många känslomässiga trauman. Sexualitet är starkt förknippat med kärleksmässiga känslor och därför leder det oundvikligen till allvarliga känslomässiga trauman om man mixtrar och experimenterar med sexualiteten. Detta går inte att undvika. Vad man däremot har att undvika är just detta experimenterande. Vi får helt enkelt revoltera mot kapitalet och ta tillbaka sexualiteten till vad det egentligen är, ett resultat av kärlek.

Vad som vi har att kämpa för är helt enkelt att göra sexualiteten kärleksfull igen och slå undan foten för allt det kapitalistiska och djuriska. Vi måste bevisa för kapitalet att vi är människor och inte djur. Vi delar inte deras negativa människosyn. Kapitalisterna tror att människorna i grunden är onda och giriga, men vi vet bättre än så. Låt oss omsätta våra teorier i praktiken och förändra världen till det bättre.


[1]Sigmund Freud (1856-1939), kallad ”psykoanalysens fader”, har genom sina psykologiska ”analyser” gjort samhället en stor ogärning. Hans idéer kring sexualitet har stärkt kapitalets möjligheter att profitera på detta. Freud har fått det att se ut som att människor har djuriska drifter, att vi knappt är människor, utan gravt primitiva varelser. Detta har starkt bidragit till sexualiseringen av vår värld, såsom jag ser det. Det är därför jag alltid har ställt mig väldigt kritisk till Freud.

Inga kommentarer: