lördag 20 september 2014

Inför riksdagsvalet 2014



Del 1
Det känns som att det blir allt svårare att rösta i riksdagsvalet för varje år som går. Den här gången är det svårare än någonsin. Detta har från början sin grund i att Vänsterpartiets ledning intog en högeropportunistisk linje i frågan om antifascism tidigare under året. Ung Vänsters förbundsstyrelse genomförde under vintern och våren en stor utrensning mot alla de återstående progressiva krafterna i förbundet, en utrensning som partiledningen ställde sig bakom och ryggradslöst försvarade. Därefter övervägde jag under några månaders tid att som protest mot detta lägga min riksdagsröst på Feministiskt Initiativ. Dessvärre kom F! att efter sitt intåg i Europaparlamentet svika sina väljare och framstod som ett högerparti i mängden.[1] Till följd av detta gick jag i tankarna att nog Vänsterpartiet vore det minst dåliga alternativet ändå, men i SVT:s partiledarutfrågning av Jonas Sjöstedt igår så avslöjades att partiet förespråkar en legalisering av narkotikaanvändning, och ett sådant parti blir helt enkelt omöjligt att rösta på.

Det känns riktigt irriterande att behöva ta beslutet att gå högerut med min riksdagsröst, men jag blir helt enkelt tvungen att för första gången i mitt liv rösta på Socialdemokraterna. Härtill blir jag nödd och tvungen, det finns ingenting annat jag kan göra i nuvarande situation. Drogliberalismen måste bekämpas skoningslöst vartän den dyker upp. Nu har den visat sitt fula ansikte i Vänsterpartiet. Det är smärtsamt att se. Tack och lov företräder Sossarna fortfarande en sund inställning i frågan, så därför får de min röst i valet till riksdag.

Del 2
Spår av narkotika sitter kvar i kroppen en tid efter användningen. Därför kan folk som blir testade av polisen även ett par dagar efter användningen åka fast för narkotikabrott. Man löper alltså risk att åka fast för sitt narkotikabrott i flera dagar efter intaget. Om Vänsterpartiets förslag går igenom skulle det innebära att så fort folk har lyckats få i sig narkotikan så kan de vara lugna sen, och gå runt narkotikapåverkade helt fritt i samhället, utan någon risk för juridiska följder. Rimligtvis bör det vara så att ju större riskerna är att åka fast för ett brott, desto mindre benägna blir folk att utföra det aktuella brottet. Risken att åka fast är större om själva ”brottsperioden” löper under flera dagars tid istället för under några minuter. Om Vänsterpartiets förslag går igenom är enbart innehavet och försäljningen brottslig, ett förlopp som kan passeras inom loppet av minuter. Den flera dagar långa perioden man bär på spår av drogen kommer alltså att avkriminaliseras. Risken att åka fast blir mindre och svenska ungdomar kommer alltså förmodligen blir benägna att börja använda droger.

Varje sommar brukar det rapporteras i media att ett flertal personer har blivit tagna för narkotikabrott på olika festivaler runtom i landet. Vissa blir tagna för innehav, men vissa blir tagna enbart för själva narkotikabruket (som tack och lov fortfarande är brottsligt). Detta har jag personligen bevittnat på Urkult. Om Vänsterpartiets förslag går igenom så skulle det innebära att de drogliberala galningar som åker runt och förstör de svenska ungdomarnas musikfestivaler inte skulle kunna lagföras i samma utsträckning och det vore katastrofalt. Sannolikt är det så att många ungdomar får sin första kontakt med droger på denna typ av festivaler. Det förmodligen bästa och mest avskräckande som skulle kunna inträffa är att en person åker fast för narkotikabrott redan efter första gången, för den personen blir nog oerhört osäker inför att prova det igen. Därför är det bra att polisen på festivaler och liknande platser där det flödar mycket droger kan lagföra folk också för själva narkotikaanvändningen, även om de inte kan ta dem på bar gärning för innehav. Det jag vill ha sagt är alltså att: det ska vara svårt och besvärligt att ta droger och risken för att åka fast ska vara stor. Då blir folk mindre benägna att börja.

Jag såg ett avsnitt av Debatt för något år sen där det diskuterades legalisering av cannabis. Då satt det en ung nyliberal i studion och öppet berättade att han regelbundet använder droger och tycker att det bör legaliseras. Att han öppet vågar säga detta i tv är ett slag i ansiktet mot folkhälsan och vittnar om att drogliberalerna intensivt försöker flytta fram sina positioner i samhället. Jag hoppas innerligt att någon tittare polisanmälde honom och att han åkte fast så fort han lämnade studion, men om Vänsterpartiets förslag gick igenom skulle detta inte ha varit möjligt, utan då krävs att man ska ta någon på bar gärning för att kunna få dem dömda för narkotikabrott, vilket skulle försvåra narkotikabekämpningen.

Inga kommentarer: