söndag 23 september 2018

Höj räntan och gör det rejält


Sverige har under en lång tid haft helt sanslöst låg ränta. Det var redan för bra många år sen nu den började sänkas och sen har den bara sänkts mer och mer och nu under en längre period till och med legat på minus. Det här kommer garanterat skapa problem, framförallt på längre sikt, men vi får dras med problemen även här och nu. Den mest irriterande effekten är förstås att folk knappt får någon ränta alls på sina sparkonton och då måste köpa aktier istället för att genom aktieutdelningar försöka kompensera för den bankränta vi egentligen borde ha. Aktiehandel blir ett nödvändigt ont som känns riskabelt och inte alls bra. Riksbanken har tvingat landets befolkning till denna typ av risktagande genom sin huvudlösa räntepolitik.



En ytterligare effekt av lågräntepolitiken är att folk belånar sig över huvudet, vilket nog är eftersträvansvärt från Riksbankens sida, men knappast någonting positivt för samhällsutvecklingen. Man vill få mer fart på konsumtionen och att folk då ska låna, mot löften om låga räntor och uteblivna amorteringskrav, för att köpa allt möjligt. Denna ansvarslösa hantering av ekonomin kommer med tiden hinna ikapp oss, precis som skedde i USA och orsakade finanskrisen 2008. Bankerna lånade ut stora belopp till folk som inte hade några som helst förutsättningar att betala tillbaka. Med tiden blev situationen ohållbar och ekonomin kollapsade. När folk lånar mer och mer för att köpa bostäder kommer prisökningarna bara späs på och vi får en negativ spiral med allt högre privata skuldsättningar och allt högre bostadspriser. Det är inte dit vi vill.



Med normala och vettiga styrräntor på runt 4–5 % (som vi borde ha) och amorteringskrav i rimlig takt så kommer folk, istället för situationen idag, skaffa sig en sund inställning till banklån. Lågräntepolitiken, i kombination med bristande utbildning kring vardagsekonomi, leder till att en Lyxfällan-problematik breder ut sig i samhället. Folk tar lån långt över sina betalningsmöjligheter och använder dessutom i många fall dessa pengar till helt vettlös typ av konsumtion. Vi kan se i programmet Lyxfällan att människor tar sms-lån för ren nöjeskonsumtion, semesterresor och liknande. Sådant som inte betalar igen sig, utan bara är totalt slöseri. Att köpa en bostad kan innebära pengarna tillbaka och till och med en vinst, under förutsättning att priserna bara kommer att fortsätta stiga i all framtid, vilket absolut inte kommer vara fallet. Att spendera på semesterresor eller bilköp ger däremot aldrig någonsin pengarna tillbaka. När bostadsbubblan spricker nästa gång har vi rejäla problem.


Det är dags att Riksbanken tar sitt ansvar för den här frågan och höjer räntan omedelbart och gör det riktigt rejält. Riksbanken har förstås inte det fulla ansvaret för den här problematiken, men en stor del av den. Utöver det här behöver utbildningsväsendet, såväl grundskola som gymnasium, lära våra ungdomar att hantera sin privatekonomi på ett vettigt sätt, någonting som helt verkar saknas i utbildningen idag. Tidigare generationer hade en helt annan koll på detta. Självklart fanns det sådana som var totalt oansvariga även längre tillbaka, men problemet har accelererat alltmer under senaste årtionden. Riksbankens enda uppgift just nu är att höja räntan och gärna att göra det riktigt ordentligt. Detta klarar man inte ens av och då borde hela ledningen bytas ut och istället ersättas med så kallade räntehökar, så att vi får bättre ordning på samhällsekonomin.

Inga kommentarer: