lördag 3 september 2016


Alkoholens funktion?





Forskningen visar att det rationella tänkandet försämras markant vid alkoholkonsumtion.[1] Skådespelaren Toralf Nilsson sa följande i dokumentärserien Elvis i glada Hudik: ”Det finns ingen som vill vara utvecklingsstörd, men vad ska jag göra då?”.[2] Han menar att han inte kan göra annat än att acceptera att han föddes med ett förståndshandikapp, det finns ingenting han kan göra för att bli av med det. Jag skulle dock vilja hävda att alkoholkonsumtionen skapar en form av tillfällig utvecklingsstörning hos betydande delar av befolkningen. Framförallt på fredag- och lördagkvällar skapas i samhället en lång rad provisoriska dagcenter (i folkmun kallade för ”krogar”).



En gång när jag bodde i studentområdet Ålidhem i Umeå vaknade jag mitt i natten av ett oerhört oväsen utanför fönstret. Jag skrev ett sms till en kamrat att ”jag misstänker att mina grannar planerar att öppna mentalsjukhus här utanför: skriker och beter sig allmänt ociviliserat”. Jag fick svaret att dessa förmodligen var onyktra. Med all säkerhet var det så, och det var precis detta som var min poäng. Alkoholen försämrar tankeförmågan och gör annars relativt välfungerande människor till i princip förståndshandikappade. Detta kan inte tillåtas fortgå.



Det är nödvändigt att ha en högpresterande befolkning, för att samhället ska fungera så bra som möjligt. Självklart finns det de som är födda med förståndshandikapp och samhället behöver dagcenter för de som är permanent utvecklingsstörda. Den temporära utvecklingsstörningen som förekommer på våra provisoriska dagcenter, ”krogarna”, måste däremot upphöra. Den för enbart skada med sig. Att till synes frivilligt sänka sin egen prestation både mentalt och fysiskt är obegripligt och kan inte tillåtas. Det är ungefär att jämföra med idrottare som medvetet strävar efter bottenplaceringar i sina tävlingar. Det finns ingen som agerar så. Folk försöker istället prestera så bra som möjligt och helst vinna. Alkoholkonsumtionen bör också betraktas som ett självskadebeteende i stil med att skära sig själv i armarna.



Någon kan invända med att alkoholen aldrig går att ta bort eftersom den skapas genom en rent naturlig process och helt enkelt är en del av naturen. Visst existerar alkohol av sig själv i naturen, men likaså gör exempelvis flugsvampar. Naturens gifter är inte till för att konsumeras. Den som äter flugsvamp kommer, precis som den som dricker alkohol, drabbas av illamående och precis som alkoholen är den i större doser livshotande. Alla giftiga växter har skapat sina gift som ett försvar så de kan undvika att bli uppätna av olika djur. Samma sak gäller med alkoholen, men många människor tycks inte förstå detta: gifter är inte till för att konsumeras.


Det är eftersträvansvärt med höga prestationskrav. Vi har allesammans en uppgift att göra vårt bästa i alla lägen. Detta för att höja nivån på vårt samhälle, föra utvecklingen och forskningen framåt. För att maximera den positiva utvecklingen måste den stora ballasten i form av alkoholen kastas överbord. Den är ett stort hinder som hämmar oss. Vi har stora utmaningar som måste lösas. Stora summor, kraft och energi måste investeras för att lösa problematiken med den globala uppvärmningen. Likaså måste läkemedelsforskningen konstant gå på högvarv, så att vi är redo när väl en större pandemi inträffar. Vi behöver en ständigt hundraprocentig katastrofberedskap. Allt detta kräver att vi är konstant rediga och skärpta. Det går inte an att delar av befolkningen av egen kraft försätter sig i ett tillstånd av tillfällig utvecklingsstörning, som berusningen måste likställas med. Det kan inte betraktas som någonting annat än ett gigantiskt samhällssabotage.


[2] Serien sändes på SVT både 2010 och 2015.

Inga kommentarer: