söndag 7 juli 2013

Upp till kamp mot konspirationsteoretikerna



Runtom i världen finns det en rad olika rörelser som ägnar sig åt konspirationsteorier och har detta som en politisk drivkraft, att ifrågasätta fakta och verklighet. Det är en rörelse som motsätter sig forskning och vetenskap på ett flertal olika plan. Det finns sådana som hävdar att världen inte befinner sig i en process av ökande uppvärmning, sådana som ifrågasätter månlandningarna och sådana som hävdar att terrorattackerna mot World trade center 2001 var någonting som den amerikanska regeringen själva låg bakom. Att denna typ av teorier får finnas till är någonting som fördummar jordens befolkning och kan ställa till stor skada. Det är därför mycket viktigt att från forskningens och vetenskapens sida hela tiden slå tillbaka de konspirationsteoretiska attackerna vartän de dyker upp. Detta är en arbetsuppgift som aldrig får upphöra, utan måste vara ständigt gällande.

Den amerikanske astronauten, tillika andre mannen på månen, Buzz Aldrin (1930–), gjorde en beundransvärd insats när han för ett antal år sen blev angripen av en konspirationsteoretiker som skrek åt honom och betedde sig allmänt illa. Han slog helt enkelt till galningen på käften, som därefter tystnade. Händelsen går att se i följande filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=1wcrkxOgzhU (hämtad: 130707). Det är värt att komma ihåg att Aldrin har en doktorsexamen i astronautik från Massachusetts Institute of Technology från 1963. Han är därmed en vetenskapsman som har presterat väl inom sitt akademiska forskningsfält, men även beredd att ta i med hårdhandskarna i kampen att försvara vetenskapen mot konspirationsteoretiska vansinnesangrepp.

Ett annat populärt ämne inom de konspirationsteoretiska kretsarna är terrorattacken mot WTC 11 september 2001. Det finns de som hävdar att denna iscensattes av den amerikanska regeringen själva. Naturligtvis är det så att den amerikanska regeringen indirekt hade ett ansvar för det som inträffade, men absolut inte något som helst direkt ansvar, vilket istället galningarna vill hävda. Attacken genomfördes av al-Qaida, vilket är bevisat i detalj. Dock var denna grupp under hela 1980-talet understödd av den amerikanska regeringen med stora kapitalsummor. På så sätt kan det sägas att den amerikanska regeringen gav al-Qaida en del av de ekonomiska medel som de använde för att finansiera denna och alla andra sina attacker. På det sättet har regeringen ett indirekt ansvar, men inte något direkt sådant. Det är bevisat att Mohamed Atta och Marwan el-Shahhi flög in varsitt flygplan i WTC och dessa var inte på något sätt anställda av den amerikanska regeringen eller vad nu galningarna vill hävda. Atta blev under 1990-talet alltmer religiöst fanatisk och valde att mot slutet av 1990-talet ansluta sig till al-Qaida. Al-Shehhi genomgick en liknande utveckling och de bägge träffade al-Qaidas högsta ledning och deltog i organisationens träningsläger 1999. Detta är rena fakta som klart och tydligt visar vilka som bär ansvaret för attacken.

Vissa vill hävda att den amerikanska regeringen organiserade attacken för att på så vis få en förevändning att attackera al-Qaida som hämnd för tidigare genomförda attacker mot amerikanska intressen under 1990-talet och senare också kunna invadera Afghanistan och Irak. Det är möjligt att attacken spelade Bush och dennes utrikespolitiska planer i händerna, men faktum är att Bush förde en ganska stillsam utrikespolitik under den första tiden av sin presidentperiod, innan attacken inträffade. Det var först därefter som han blev en så kallad ”krigspresident” och valde att göra kampen mot terrorismen till sin stora fråga. Ingenting tyder egentligen på att han hade några sådana planer före attacken, utan de tycks ha uppstått därefter, ett naturligt hämndbegär mot de krafter som hade organiserat denna attack, al-Qaida och inga andra.

Det är viktigt att komma ihåg att al-Qaida hade genomfört en rad terrorattacker mot amerikanska intressen redan under Clintons presidentperiod på 1990-talet. WTC var bara ett i raden av dessa, inte på något sätt deras första. Med detta sagt behövde egentligen inte Bush någon ytterligare förevändning för att kunna angripa al-Qaida militärt. Det skulle ha varit totalt onödigt för den amerikanska regeringen att genomföra WTC-attacken mot sig själva. Om de hade velat angripa al-Qaida hade de kunnat göra det även utan denna attack, som en hämnd bland annat för deras attack mot den amerikanska ambassaden i Nairobi 1998. Någon ytterligare förevändning än så behövdes inte. Klart uttryckt: den amerikanska regeringen låg inte bakom attacken mot WTC därför att de skulle inte kunna få ut någonting positivt av den. Det är dessutom klart och tydligt bevisat vilka personer som kapade och kraschade planen samt vilket nätverk de var organiserade inom: al-Qaida och ingenting annat.

Inga kommentarer: