tisdag 30 mars 2010

Presentation av Socialisterna

Det har rätt nyligen dykt upp en lovande socialistisk rörelse i vårt land. Det som åsyftas är då alltså Socialisterna, som startade som ett lokalt projekt i Västervik i Småland, men nu har börjat sprida sig till flera andra orter. Socialisterna återfinns på hemsidan http://www.nyttarbetarparti.se/ och fyller ett tomrum som länge har funnits i svensk politik. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sedan länge svikit arbetarrörelsen och har en lång historia av nedskärningspolitik bakom sig. Till dessa två partier är det fullkomligt omöjligt för någon arbetare eller socialist idag att förlita sig. Hade dessa partier varit de arbetarpartier de borde vara hade aldrig Socialisterna vuxit fram överhuvudtaget. Socialisterna är ett nödvändigt ont, det är ett parti som finns därför att de gamla arbetarpartierna har slutat vara arbetarpartier, för att de gamla arbetarpartierna har anslutit sig till den borgerliga politiken.

Socialdemokraterna var en gång ett radikalt parti med en lovande politik. Sådan var situationen på 1890-talet. De började senare kompromissa med borgerliga krafter och sälja ut socialismen. Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti bildades därför 1917, för att driva den politik som Socialdemokraterna hade övergivit. Detta parti har därefter bytt namn ett antal gånger och i sin nuvarande form, Vänsterpartiet, har även de antagit den politik som en gång i tiden var orsaken till att de lämnade SAP 1917. Vänsterpartiet idag är nog till och med bra mycket mindre radikala än 1917 års SAP. Summan är hur som helst att det för några år sedan saknades ett radikalt arbetarparti i Sverige, om man då ska bortse från dogmatiska och marginaliserade gäng med sin bakgrund i bokstavsvänstern på 1960- och 70-talen.

Socialisterna representerar någonting nytt, en frisk fläkt på den svenska politiska kartan, en nystart för det svenska arbetarpartiet. SAP startade 1889 och var radikala ett tag och bedrev sann arbetarpolitik under ett par årtionden, men mattades av på vägen och utvecklades till vad de är idag. Med Socialisterna får den svenska arbetarrörelsen möjlighet till en nystart och att se till att inte samma misstag återupprepas som inom den svenska socialdemokratins historia. Socialdemokratin och Vänsterpartiet tycks ha glömt sina rötter, men Socialisterna har hittat tillbaka till rötterna, och bedriver gräsrotsaktivism och mobilisering med massarbete, omfattande flygbladsutdelningar ute i landets arbetarklassområden samt bildningsarbete kring den socialistiska politiken, arbetarklassens politik, vilket Socialdemokraterna tycks ha glömt bort att göra.

Vad som behövs är just ett sådant arbete, att bedriva outtröttlig mobilisering och vara en aktiv rörelse för arbetarfrågor även emellan valen och att inte bara visa upp sig under valrörelserna och mellan valen i övrigt vara helt anonyma och stagnerade, såsom riksdagspartierna. Det behövs ett parti som konsekvent säger nej till alla former av nedskärningar och nedmonteringar av vårt samhälle och som säger nej till alla former av borgerliga projekt, såsom utförsäljningar, skattesänkningar, etablerande av friskolor och rent allmänt nedmontering av välfärden och allt i samhället som betyder någonting.

Inga kommentarer: