onsdag 19 september 2012

Den amerikanska hiphopfejden mellan öst och väst



Under första halvan av 1990-talet uppstod en amerikansk hiphopfejd mellan öst- och västkusten, vilken skulle nå sin kulmen vid mitten av 1990-talet med ett antal dödsskjutningar och mördade artister som följd. De mest framstående av dessa var 2pac och Notorious B.I.G. I media framställdes dessa ofta som ärkefiender och som någon form av ledargestalter för väst respektive öst, men det var egentligen inte dessa två som drog i trådarna kring det hela. Mannen som måste beskrivas som hjärnan bakom hela konflikten och på så vis också med ett stort ansvar för morden var skivbolagsdirektören Suge Knight.

Suge Knight är en man som har lämnat mycket skada och elände efter sig, vartän han har farit fram. Hans gärningar och inblandning i mordet på Tupac Shakur, med artistnamnet 2pac, har tidigare behandlats i en artikel i Nya Revolutionsbulletinen nummer 13, 2006, men den var inte tillräckligt uttömmande. Den artikeln kunde heller inte av naturliga skäl behandla efterspelet på samma vis som en artikel i slutet av 2012 kan göra, så därför är denna nya artikel i frågan nödvändig.

1991 grundades det amerikanska skivbolaget Death Row Records med Suge Knight som verkställande direktör. Bolaget fick några bra år efter starten, men inledde ganska tidigt en konflikt med den östkustbaserade hiphopen som kretsade kring skivbolaget Bad Boy Records. Knight inledde denna konflikt, var den mest pådrivande parten och drog in sina anställda artister samt motpartens artister i en idiotisk och destruktiv konflikt utan syfte. Resultatet blev många dödsfall och andra problem.

Bolaget Death Row lyckades 1995 knyta till sig den mest lönsamme hiphopartisten vid denna tid, 2pac, genom att betala hans borgen och få ut honom från det fängelsestraff han vid tillfället avtjänade. Genom detta hamnade han i en beroendeställning till bolaget och dess direktör Knight, som knöt till sig många artister och låträttigheter genom utpressning, misshandel, hot och rent allmänt kriminellt beteende. 2pac kom senare under hösten 1996 att bli mördad under mystiska omständigheter, ett mord som aldrig har blivit uppklarat och som det har gjorts flera dokumentärfilmer om. Ingen kan med hundraprocentig säkerhet säga vem som låg bakom mordet och vad som var bakgrunden till det hela, men det tycks mycket rimligt att Suge Knight hade en omfattande inblandning och möjligtvis var beställare av mordet. 2pac hade nämligen under tiden före mordet haft funderingar på att lämna sitt skivbolag och det hade förstås inneburit ett stort ekonomiskt avbräck för Suge Knight som hellre såg till att få 2pac mördad än att den profit han bidrog med skulle överföras till något annat bolag.

Året efter att 2pac blev mördad så mördades även Notorious B.I.G. som var den ledande artisten för det konkurrerande östkustbolaget Bad Boy Records. Mycket tyder på att Suge Knight ska ha varit beställare av även detta mord och att mördaren ska ha varit en av hans anställda, eftersom vittnesuppgifter pekar i den riktningen. Inte heller detta mord har dessvärre blivit uppklarat. En intressant sak är att studera den senare utvecklingen efter detta. Konflikten mellan öst och väst ebbade med tiden ut och försvann. Mycket tack vare att Suge Knight efter dödsskjutningen av 2pac hade suttit i fängelse och så kom att göra under ett antal år. Det visar på att när han var i frihet och kunde agera som han ville så uppstod bara konflikter och problem, men när han fängslades så blev situationen genast mycket bättre.

Suge Knight placerades bakom lås och bom efter 2pacs död eftersom han hade brutit mot en tidigare villkorlig dom. Han kom därefter att sitta inne i fem år, fram till sommaren 2001. Därefter har han fått flera ytterligare domar och hans skivbolag bröts ner mer och mer för varje år som gick fram till sin konkurs och hans privata ekonomi gick samma utveckling och försatte honom själv så småningom även i personlig konkurs. Under samma tid har östkustbolaget, som lade alla konflikter bakom sig och hade en mer diplomatisk och försonlig hållning, blomstrat och gjort mycket bra ifrån sig. Detta visar att kriminellt beteende och allmän idioti alltid straffar sig hårt i förlängningen och att de som distanserar sig från konflikterna i förlängningen också kommer att premieras för sin mer intelligenta hållning.

Inga kommentarer: