måndag 5 juli 2010

Bring back the Jets!

Den amerikanska högsta ishockeyserien NHL består av lag från både USA och Kanada. Kanada betraktas ofta internationellt som ishockeyns viktigaste land. Det går dock att se ett märkligt fenomen inom NHL. Under årens gång har allt fler av de kanadensiska lagen lagts ner och man har istället givit deras NHL-platser till städer i USA. Här måste kanske förklaras att systemet i NHL är annorlunda än i övriga länder, därför att det är samma lag som spelar i den ligan år efter år och det är inte så att lag från lägre serier måste kvala sig in eller denna typ av konkurrens, som vi kan se i sportligorna i övriga världen. Det som styr vilka lag som får spela i NHL är inte deras skicklighet i spelet, utan vilka ekonomiska tillgångar de har och vilka kontakter de har. Därför har denna utveckling i NHL varit möjlig, där man tar ifrån de kanadensiska städerna deras NHL-lag och istället delar ut dessa till städer i USA.

Åren 1996-97 lades de kanadensiska NHL-lagen Winnipeg Jets och Quebec Nordiques ner och förflyttades till Phoenix och Colorado. Därefter har ligan utökats med ett antal lag, men alla dessa nya lag har upprättats i USA och Kanadas befolkning har inte fått någon som helst ersättning för att ha blivit bestulna på Jets och Nordiques. Från 1996 och framåt har de amerikanska klubbarna i Colorado, Phoenix, Carolina, Nashville, Atlanta, Minnesota och Columbus skapats, alltsammans i USA.

Ishockeyn har sitt starkaste intresse i Kanada. Man flyttar dock över klubbarna till USA för att befolkningen är större där, och sviker därmed de mest hängivna supportrarna, kanadensarna. När planerna meddelades om dessa förändringar i ligan kring 1996-97 uppstod stora protester på de orter där man tänkte lägga ner hockeylagen. Protesterna var som mest intensiva i Winnipeg, där de dessutom har fortgått i alla år därefter, där man sluter upp bakom parollen Bring back the Jets!

Det är oriktigt att lägga ner lag som är så otroligt populära som Winnipeg Jets enbart för att man tror sig kunna göra mer ekonomisk vinning i städer i USA med större befolkning. Winnipegs lag flyttades över till Phoenix. Befolkningen i Phoenix är definitivt inte lika hängivna till sporten som i Winnipeg, men finansintressena är större i USA än i Kanada. Detta visar på att det inte är intresset för idrotten som styr, utan att man istället låter kapitalet sätta agendan för ishockeyns framtid. Detta måste protesteras mot och kraven måste riktas för att få tillbaka klubbarna till Winnipeg och Quebec och ge dem tillbaka vad de har blivit bestulna på. Om ett system använts i Nordamerika likt ligasystemen i övriga världen, så hade Phoenix fått kvala för att försöka ta över Winnipegs plats i NHL, och vid en sådan uppgörelse hade ingen annan utgång funnits än en seger för Winnipeg Jets, det utan tvekan bättre laget. Man har alltså sänkt kvalitén på idrotten genom att ersätta ett bättre lag med ett sämre. Det borde vara ett orimligt förfarande i alla former av idrottsliga sammanhang, på snudden på brottsligt.

I NHL idag finns det sex lag från Kanada (till skillnad från de tidigare åtta) och hela 24 stycken från USA (jämfört med tidigare 18). Detta är då en jämförelse med situationen under den första halvan av 1990-talet. Det är sedan dess situationen med avveckling av kanadensiska lag till USA:s fördel har varit som mest intensiv. Man kan också jämföra med en annan sport, basketboll, där ligan heter NBA och är uppbyggd på ett liknande vis. Precis som att ishockey alltid har betraktats som en företrädesvis kanadensisk sport betraktas basket som en företrädesvis amerikansk sport. I NBA finns också lag från Kanada, men numer bara ett enda. Det enda kanadensiska laget i NBA är Toronto Raptors, efter att Vancouver Grizzlies lades ner för ett antal år sedan. Att USA har de överlägset flesta lagen i NBA går inte att rikta någon kritik mot, men då bör rimligen också Kanada ha majoriteten av lagen i NHL. När USA tillåts dominera ”sin” idrott på detta vis så bör också Kanada få dominera ”sin”, ishockeyn.

Avslutningsvis är det här på sin plats att länka till ett klipp som visar inledningen av Winnipeg Jets allra sista match i grundserien, där O Canada besjungs: http://www.youtube.com/watch?v=IqF8zyHcgPU

Inga kommentarer: